fredag 31 mars 2017

Ny svensk låt + hintar om ny musik på engelskaDarins nya singel ”Ja må du leva” är en hyllning till livet. Låten handlar om att lägga pressen från omgivningen åt sidan.

– Det blir en annan typ av handling, det går in mer på djupet och blir mer personligt, säger han till Nöjesbladet.

Sedan Darin, 29, började göra musik på svenska har han gått från att vara flickidol till att bli folkkär. För ett par år sedan gick var och varannan radiolyssnare runt och trallade på ”Ta mig tillbaka”.

I dag släppte Darin sin nya singel ”Ja må du leva”. Låten är en tröst för någon som har fastnat i kraven från samhället, berättar han.

– Många lägger fokus på saker som inte är värda det. Man sätter så mycket press på sig själv på olika sätt. Det är press på jobbet som man snöar in sig i istället för att njuta. Samtidigt finns det ideal hur man ska se ut, och det är viktigt att ha distans till det också och komma ihåg vad som är viktigast. Det finns så mycket att inspireras av, och det är så mycket skönare och viktigare att njuta, säger Darin.”Självupplevd låt”
Men han kan själv glömma bort det där med njutningen, speciellt när han fokuserar för mycket på arbetet med musiken. Inspirationen till låten har han hittat i sig själv, i det han har upplevt, känner och tänker på. ”Ja må du leva” är Darins uppmaning till att fira livet.
Så texten bottnar mycket i ditt eget liv?
– Både och, både i mitt och i mina närmsta, och i folk i allmänhet, det är många som fastnar i det här och det blir en för stor del av ens vardag. Jag kan själv känna igen mig i det, säger han.


För Darin ligger fokus just nu på att göra färdigt sin nästa skiva, som ”Ja må du leva” blir en del av. Det blir hans andra album på svenska. Till hösten planeras den vara färdig och sedan väntar en turné.


På frågan om skivan är självbiografisk är svaret hemlighetsfullt.
– Inte alla låtar, men det finns en låt som är väldigt självbiografisk, men det ska jag inte avslöja för mycket om än, säger han.”Sjunga mer på engelska”
Men Darins tankar verkar samtidigt befinna sig ett steg längre fram. När hans lägenhet renoverades passade han på att ta en tur till USA, men det var inte enbart för nöjes skull. I Los Angeles mötte Darin både amerikanska och engelska låtskrivare, och framöver verkar fansen kunna vänta sig musik på engelska igen.

– Jag skulle vilja sjunga mer på engelska också, men jag tycker verkligen om att sjunga och skriva på svenska, för det blir en annan typ av handling, det går in mer på djupet och blir mer personligt, säger han.
Men du är ändå ganska seriös med att göra musik på engelska igen?
– Ja precis, jag har varit väldigt mycket i Asien och turnerat sedan jag släppte min senaste engelska platta, så jag skulle vilja fortsätta med det. Men nu blir det svenska, och bara fokus på det, säger han.


Trots det kan det vara ett smart drag inför framtiden att satsa på engelsk musik igen. Darin har tidigare bott i Berlin, och han berättar hur han gärna skulle vilja prova på att bo på andra platser. Han har svårt att blicka in i framtiden, men om tio år ser han nödvändigtvis inte Sverige som en fast punkt.
– Jag gillar att resa och äventyra mycket, så jag vill ha mer av det. Jag vill ha ett stort palats i Egypten, säger han skämtsamt, men blir snabbt allvarlig igen.

– Det är det som är skönt, att inte veta och att inte ha någon bild av framtiden.
FAKTA

Darin om...
att ett fan skrev en bok om honom:
Boken heter Mitt liv som Darinfanoch börjar från att hon upptäckte mig första gången, fram tills nu. Om alla vänner som hon har fått som också har varit fans, alla minnen och alla konserter. Hon är ett exempel på någon som man har vuxit upp med som då, precis som jag, var tonåring och som nu är en vuxen människa som fortfarande kommer på grejerna jag gör.


kärleken till Berlin:
Det är skönt att det ligger nära. Att flyga dit är nästan som att åka till södra Sverige, så det är smidigt. Jag mycket vänner där och det är en skön stad med mycket kultur. Lite som New York fast Europa. När man går ut där, då är det ”all in”. Det är på ett annat sätt. Inte som när man går ut här, att man minglar lite och tar någon drink. Man dansar och det är fest på riktigt.


fansen i Asien:
De stod och väntade på flygplatsen i Kina. Jag fattade inte att de väntade på mig, men så började de skrika och jag fick massor av presenter. Coola kinesiska statyer, blommar, kinesiska tecken på tavlor och jag fick med mig det mesta hem.