onsdag 29 november 2017

ELLE intervju med Darin om hans nya låtar!


Darin Zanyar slog igenom i Idol, 17 år gammal. Nu, 13 år senare, släpper han sitt åttonde album. Albumet är hans andra på svenska och det mest personliga hittills. ELLE har fått en pratstund om nya låtarna – och privatlivet.Du släppte nytt album häromveckan, berätta!

– Det nya albumet heter Tvillingen och det passade så bra eftersom alla låtar handlar om olika saker, tillfällen och känslor. Varje låt har liksom fått bli sin egen. Det finns en röd tråd i texterna, men produktionen och soundet är väldigt olika. Jag har verkligen gjort det som har varit absolut bäst för varje enskild låt..Tvillingen ska tydligen vara ditt mest personliga album någonsin?

– Texterna är ganska djupa på det här albumet. Och ja, det är verkligen det mest personliga album jag någonsin gjort. Det har känts skönt, att skriva om allt. Det kändes helt naturligt, helt rätt. Man kommer att känna igen mig, men man kommer att få lära känna mig så mycket mer. På djupet. Albumet är lite som en bok. Det berättar en historia. Till och med bilderna i konvolutet berättar något, från början till slut. Dessutom är varje låt sin egen berättelse.Vilken låt ligger dig närmast om hjärtat?

– Det är svårt att välja en låt som jag gillar bäst. Men jag är förtjust i Tvillingen, den är väldigt energisk och lekfull, trots att texten är så pass djup.
Sedan några år tillbaka skriver du på svenska istället för på engelska, varför?

– Att skriva på svenska har gjort att jag valt andra teman, teman som jag inte har berört förr. På det sättet skiljer det sig. Jag tror också att folk tar till sig svenskan bättre, det blir närmre på något vis.Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av allt jag upplever, allt jag tar in.Du har varit känd i hela ditt vuxna liv, hur har det varit?

– Jag tänker inte så mycket på kändisskapet, det är bra tror jag, om man tänker mycket på det är det nog lätt att bli lite knäpp. Människor är väldigt snälla, väldigt trevliga och sköna. Men så har det inte varit, inte när jag började.Hur var det då?

– Jag tänker att folk inte riktigt tyckte att jag var värd framgången. Jag tror att det uppfattades som att jag fick allting på ett silverfat. Många sa det rakt till mig, att jag inte hade förtjänat någonting. Folk skrek det efter mig. 

Men i själva verket var det absolut inte så. Det var hårt arbete. Från både mig och alla omkring mig. Låten Alla ögon på mig handlar om allt det här. Om hur otroligt svårt det var att ta in allt, både framgången och allt som hände. 

Jag har inte velat berätta om det här tidigare, det kändes för nära. Jag hade inte landat i det alls. Men det har varit skönt att skriva om det, det har hjälpt mig att bearbeta allt. Det som är så speciellt med texten är att den verkligen är från mitt perspektiv, ett perspektiv som man inte fått ta del av tidigare.
Hur var det att slå igenom i Idol egentligen?

– Jag tänker tillbaka på Idol som något sjukt spännande, något som öppnade otroligt många dörrar. För mig var det en bra väg att gå. Jag fick visa vem jag är, och jag fick en chans. Men jag hade absolut inte förväntat mig att allt skulle gå så fort. Jag hade verkligen ingen aning.Om du skulle ge ett råd till dig själv då, när du slog igenom, vad skulle det vara?

– ”Gör ingenting annorlunda”. Det är verkligen rådet jag vill ge till mig själv. Man måste göra vissa resor, vissa misstag för att kunna utvecklas. Man måste falla ner för att kunna resa sig upp. Jag är lite av en sökare. Jag känner mig aldrig färdig, aldrig vuxen. Man kan alltid göra mer, uppleva mer, lära sig mer.Har du hittat dig själv?

– Jag har hittat en del av mig, det känner jag. Jag har insett saker om mig själv, som jag nu kan landa i. Det låter lite flummigt kanske, men det är svårt att förklara.Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Alla dagar är olika. I förrgår var jag i Madrid, några dagar innan dess i Berlin. Dessförinnan jobbade jag en massa med albumet. Jag reser jättemycket och har gjort det ända sedan jag var liten. 

Jag gillar att upptäcka nytt. Lära mig nya språk, nya kulturer… Träffa nya människor. Jag har ju två olika kulturer i mig redan som det är, det kurdiska och det svenska… 

Jag gillar Sydafrika, älskar Brasilien. Jag är förtjust i New York men tycker mycket om Berlin också, där har jag bott två gånger, och Madrid. Men jag har min bas i Stockholm, jag kommer fortsätta ha det. Stockholm är hemma.Lever du med någon?

– Nä, jag är singel.Vill du ha barn?

– Jag vill definitivt ha familj. Kids och så. Men inte nu. Jag vill ha både barn och djur. Katter och kaniner och allt. Jag älskar djur. Helst skulle jag vilja ha en uggla, och en panda, men jag tror inte det är riktigt okej, haha.Vad har du för förebilder?

– Min förebild är helt klart mina föräldrar. De har upplevt så mycket… Många svåra saker, krig och elände. De har en så otroligt overklig historia, men ändå är de så moderna, så öppna. De har lärt mig mycket. Etik, moral, hur man ska vara.Vad är din drivkraft?

– Musiken driver mig. Musiken är ljuset i allt.Vilken är ditt livs största motgång?

– Jag är nog min största motgång. Jag tror att man själv är sin egen största fiende. Det är viktigt att tänka på det, att ha insikt i det.


Foto: Daniel Grizelj