onsdag 14 mars 2018

Darin lägger all fokus på vårturnén | Expressen


Darin Zanyar blev alla tonåringars favorit när han var med i Idol redan som 17-åring. Sedan blev han ännu mer ett med svenska folket när han gjorde succé i ”Så mycket bättre” och släppte två skivor på svenska.

Nyligen släppte en av Sveriges största musiker sitt åttonde album och just nu är han ute på en nästintill slutsåld vårturné.

– Det som är så kul är att nya albumet heter ”Tvillingen”. Det är det tema som showen också har; det spelar ingen roll vilken stil det är, om det är upptempo, balad, sorglig text, glad text. Hela konserten ska bygga på känslor och jag vill dela med mig av alla sidor hos mig själv, säger Darin Zanyar.


Blir djupare på svenska
Och olika sidor av sig själv har Darin visat de senaste åren. De två senaste albumen Darin släppt har varit på svenska. Trots att det senaste albumet är det åttonde i raden var det en ny upplevelse.

Med textrader som ”Det är ensamt hemma fastän alla kan mitt namn, livet som jag valt kan va så jävla kallt ibland" öppnar han upp till en ny sida hos sig själv.

– När jag skrev låtarna kändes det på många sätt som jag skrev texter för första gången. Som ”Alla ögon på mig ” gick jag verkligen in på djupet om hur det varit att stå i rampljuset. Det har varit speciellt att släppa in människor på det sättet, det har jag inte gjort tidigare. Men det är samtidigt skönt, man kommer andra närmre. 


Hur hanterar du ensamheten?

– Ju äldre jag blir desto mer landar jag i sig själv och kan se saker mer klart, vilket hjälper. Men ibland åker man ju bara runt, är på hotellrum borta från alla jag känner och då är det ensamt. Till den här turnén har jag sett till att ha med mig ett bra gäng, och förbandet, Smith & Thell, är mina vänner, så det har känts mycket bättre på den här turnén. 


De djupa texterna på senaste albumet har fått fansen att höra av sig mer än vanligt för att visa uppskattning vad gäller just texterna.

– Jag minns framför allt en tjej när jag signerade min platta samma dag som den släpptes, hon berättade att texten i ‘ja må du leva’ hade hjälp henne att inse saker som hjälp henne i livet. Att få höra sådant känns stort och sjukt. Det är häftigt att man kan påverka någon på det sättet, genom en text. 


Har skaffat hund
Förra året passerade Darin 30-strecket. Men han tycker att andra gör åldern till en större grej än han själv tycker att det är.

– I andra länder känns det inte lika viktigt, där umgås folk mer mellan åldersgränser och inom familjer, det tycker jag om. Man borde bara se åldern som en siffra. Men samtidigt märker jag ju att jag börjar tänka annorlunda, på att man ska ha ansvar, ha en plan, stadga sig. Det har precis börjat, så det kanske blir värre snart, fortsätter han.


Är du sugen på att ta mer ansvar då?

– Jag har ju hund nu, så jag har kanske lite mer koll på hur man tar ansvar. Och det har hittills funkar bra. Men det är ju mer jobb än man tror. 


Hunden, som fortfarande är valp, är en liten Pomeranian som heter Bamse - ett namn Darin tycker är kul med tanke på att den sortens hundar blir ungefär 20 centimeter höga.


Tankar på barn och partner
Med undantag för Bamse dunkar inte Darins hjärta extra för någon särskild då han är singel. Men på frågan om han har svårt att dejta svarar han självsäkert:

– Nej det tror jag inte. Men jag gillar att ha fokus på det jag gör och nu är det turné. Men det känns som att det börjar förändras också. Jag känner ingen hets och det är inte som att jag söker, men vi får se, händer det så händer det. 


Familjen är viktig för Darin, men egna barn är ingenting han tänker på än.

– Det hade varit kul i framtiden, men inte just nu. Men jag vill lätt ha barn, sen. Nu är det vårturné som gäller och 11-13 mars spelar han på Cirkus i hemstaden Stockholm.

Men vad som händer efter turnén är inte helt bestämt.

– Vi får se, jag har inte bestämt exakt vad jag ska göra i framtiden. Men något jag lärt mig är att man aldrig får ta någonting för givet. Det spelar egentligen ingen roll vem man är som artist i dag, för varje platta är det som att börja från noll igen. Det är otroligt mycket jobb, men det är det värt när folk sjunger med under spelningarna och känner det man själv känner när man skrev låten, säger Darin.

* * *

Namn: Darin Zanyar.
Ålder: 30 år.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med vårturné som startade den 22 februari. Albumet ”Tvillingen” som släpptes den 24 november. 

/Malin Hansson